• Suomeksi
  • Suomeksi
  • Suomeksi
 
Your location: Etusivu > Historia > Aleksis Kivi Fanjunkarsissa

Aleksis Kivi Fanjunkarsissa

Fanjunkarsin torpan paikalla oli pitkään ainoastaan Charlotta Lönnqvistin ja Aleksis Kiven muistolaatta.

Kirjailija Aleksis Kiven kotiseuduksi tuli ruotsinkielisen Uudenmaan rannikkopitäjä Sjundeå eli Siuntio, jossa hän kirjoitti pääosan runoistaan ja näytelmistään sekä romaaninsa Seitsemän veljestä.

Kivi asui vanhimman veljensä Juhani Stenvallin vuokraamalla Purnuksen maatilalla lähellä Siuntion kirkonkylää 1857-1858, Kvarnbyn kartanossa 1860-61 ja jahtivouti Kareliuksen mökissä 1863. Näissä hän kirjoitti runojen ohella Kullervo ja Nummisuutarit -näytelmiensä ensimmäisiä versioita, ja Juhani Stenvallin mukaan olisi myös joitakin katkelmia Seitsemästä veljeksestä valmistunut jo Purnuksen vuosina. 1850-luvulla Kivi kirjoitti useita runoja ruotsinkielellä, jota hän hyvin osasi. Nummisuutarien ensimmäinen käsikirjoitus olikin nimeltään "Bröllopsdansen på ljungheden".

Pysyvän kodin Siuntiossa Aleksis Kivi sai vuosina 1864-1871 Charlotta Lönnqvistin (1815-1891) emännöimästä Fanjunkars -nimisestä torpasta. Juoruhaluisten ja ahdasmielisten ihmisten mielestä ei ollut sopivaa, että naimaton mies asui talossa, jossa emännän lisäksi oli taloudenhoidon opissa nuoria tyttöjä - joista papintytär Olga Björkmaniin Kivi oli ihastunut - sekä aina joku palvelijakin. Tätä ajoittain harmia tuottanutta asiantilaa tärkeämpi oli kuitenkin se, että Kivi sai torpassa oman työhuoneen ja työrauhan, sai siellä ruoan ja vaatteet, sai levätä ja sairastaa - sai kodin.

Katso: Varaukset

Siirry sivun alkuun
 
 
 
 
 
 

© Pro Fanjunkars-säätiö
Fanjunkarsintie 1 • 02580 SIUNTIO • Puhelin: 0440 222 646

Slap Media CMS & Mirador Studios